torstai 3. maaliskuuta 2016

Kausi 2014-2015


Aloittelukauden jälkeiseen kesään sijoittui ensimmäinen kuvausmatka Unkariin. Lomakohde oli 20 astetta eteläisempänä kuin Oulu, mikä tarjosi paljon uusia kohteita kuvattavaksi. Ostin matkalle kolmannen putkeni, pienen, matkalaukkuun mahtuvan linssiputken. Reissulla sain muutaman hyvän kuvan, ja lisäksi idean kerätä kaikki Messierin kohteet.


M8 Laguunisumu ja M20 Trifidisumu

Charles Messier oli 1770-luvulla Ranskan hovissa vaikuttanut komeettaetsijä. Taivaita haravoidessaan Messieriä kiusasi jatkuvasti kohteet, jotka näyttivät komeetoilta mutta olivatkin jotain muuta. Hän kasasi näistä listan, joka muotoitui viime vuosisadalla lopulliseen 110 kohdetta käsittävään muotoonsa. Oulun korkeudelta ei kaikkia Messiereitä voinut kuvata, mutta lomareissuilla voisin paikata puutteen! 

Ensimmäisen kauden jälkeen olin kuvannut parisenkymmentä Messieriä, ja tällä hetkellä olen lähempänä sataa. Messier-kokoelmani

Toisen kauden suurin muutos oli siirtyminen digijärkkäristä CCD-kuvaukseen. Useimmat syvän taivaan kohteet ovat niin tajuttoman himmeitä, ettei niitä näe paljain silmin ja kuvauksessakin vaaditaan liuta pitkiä valotuksia, jotta kohteen saa esille. CCD-kameran parempi herkkyys auttoi tässä. Uusi kamerani oli mustavalkoinen, eli värikuvaa varten täytyi kuvata jokainen väri erikseen filtterin avulla ja yhdistää jälkikäsittelyssä.

Ensimmäiset onnistuneet CCD-kuvat:
http://www.astrobin.com/118973/C/

http://www.astrobin.com/120665/B/

2015 helmikuussa kävin ensimmäistä kertaa kuvaamassa Espanjan aurinkorannikolla, pikkukaupungissan nimeltä Nerja. Siellä kuvasin galaksikolmikon ja suuren vetyemissiosumun.


Leijonan Tripletti

Lokkisumu IC 2177

Kauden lopun häämöttäessä satuin huomaamaan hyvän tarjouksen 8-tuumaisesta Newton-putkesta. Hankinkin kyseisen tuubin täydentämään repertuaariani. Linssiputken 2 asteen näkymällä kuvasin isoja kohteita, Newtonin puolella asteella keskikokoisia ja SCT-valoämpärini 15 kaariminuutilla pieniä. Seurauksena kolmen putken setupista oli se, että jokaisen kanssa kehkeytyi omat ongelmansa, eikä tilannetta saanut helposti stabiloitua. Kuvia kertyi noin 30kpl koko kaudelta, tässä parhaimmistoa:


NGC 2237 Rosettesumu

IC 434 Hevosenpääsumu

NGC 281 Pacmansumu

M45 Seulaset

NGC 869 ja NGC 884 Kaksoisjoukko Perseuksessa

IC 1396 Elefantinkärsäsumu
IC 5146 Kotelosumu
M106

M33 Kolmion galaksi




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti