maanantai 3. lokakuuta 2016

Uusi kausi, uudet kohteet 2017

Tällä kertaa pääsin aloittamaan kauden ennätysaikaisin - elokuun ensimmäisellä viikolla. Taivaat eivät vielä olleet alkaneet kunnolla tummentua eikä astronomisesta pimeydestä ollut tietoakaan. Mutta sehän ei minua estänyt, vaan aloitin kauden isolla avonaisella tähtijoukolla Messier 39.


M39, avonainen tähtijoukko Joutsenen tähtikuviossa


Elokuun yöt olivat kirkkaita ja kolmannella viikolla saapui ensimmäistä kertaa astronominen pimeys. Termillä tarkoitetaan aikaa, kun aurinko käy 12-18 astetta horisontin alapuolella, ja sitä pidetään astrokuvaukseen vaadittavana miniminä. Itse en ole niin nuuka.

Sainkin elokuussa yhteensä viisi ja syyskuussa neljä kuvaa, joihin olen enimmäkseen tosi tyytyväinen. Kun viime kausi meni oppirahoja maksellessa, oli nyt todella tyydyttävää saada kerättyä "ongelmatonta" kuvamateriaalia. Olen myös löytänyt uusia keinoja kuvankäsittelyprosessiini, lähinnä sellaisia kohinanpoistotapoja, jotka eivät jätä jälkeensä klönttistä tai kumisen näköistä taustataivasta.

Elokuun kuvat:

Vasemmalla Messier 52-tähtijoukko, oikealla NGC 7635 Kuplasumu

Alligaattori, lohikäärme, Loch Ness-, tai Norsunkärsäsumu

Pacman-sumu Kassiopean kyljessä

Ilotulitusgalaksi NGC 6946 ja viereinen tähtijoukko NGC 6939


Halusin saada kauden alun käytettyä mahdollisimman hyvin. Suunnitelmani oli lähteä joulukuussa Espanjaan Nerjaan kuvaileen talvi- ja kevätkaudeksi, mutta ei-niin kosmisten yhteensattumien takia suunnitelma peruuntui tai ainakin muuttui radikaalisti. Tälläisten näkyjen edessä moiset vastoinkäymiset tuntuvat mitättömiltä pikkujutuilta, kokonaan vailla merkitystä näkyvien asioiden skaalassa. Tai ainakin niiden pitäisi tuntua.

Syyskuun kuvat:

Perseuksen kaksoistähtijoukko

Pickeringin Kolmio, osa supernovajäännöstä Joutsenessa

Kissansilmäsumu Lohikäärmeen tähtikuviossa

Potkurisumu Joutsenen siivottoman tähtisumuhötön keskellä

Huom! Jos joku haluaa joistain kuvistani taulun seinälle, niin se onnistuu. Heitä maili jaakko piste asikainen ät gmaili.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti